Dance Latin - Andrea Bocelli

Αρχική σελίδα >> Μόνιμες Στήλες >> Βιογραφίες - Αφιερώματα >> Andrea Bocelli - Σύντομη Βιογραφία ενός Μεγάλου Καλλιτέχνη

Andrea Bocelli - Σύντομη Βιογραφία ενός Μεγάλου Καλλιτέχνη 

 

   Ο Andrea Bocelli γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1958, στο Lajatico, ένα χωριό της Πίζα, στην Ιταλία.  Από τη ηλικία των 12 ετών έμεινε τυφλός, λόγω ενός ατυχήματος σε ποδοσφαιρικό αγώνα, σε συνδυασμό με την προδιάθεση γλαυκώματος  που είχε.  Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε με τη στήριξη όλων, να ζει "φυσιολογικά". Από μικρή ηλικία έμαθε εκκλησιαστικό όργανο και πιάνο και έπειτα, φλάουτο και σαξόφωνο.  Το 1970 κέρδισε τον πρώτο του διαγωνισμό τραγουδιού με το τραγούδι "O sole mio".
   Ακολουθεί μια περίοδος, κατά την οποία, απογοητευμένος και πεπεισμένος πως, δε μπορεί να έχει σπουδαία πορεία στη μουσική, αποφασίζει να σπουδάσει νομική.  Άσκησε για ένα χρόνο τη δικηγορία, μέχρι που συνάντησε τον Franco Corelli, έναν από τους σπουδαιότερους τενόρους στη ιστορία της όπερας, o οποίος υπήρξε το πρότυπό του και τον ενέπνευσε από την πρώτη κιόλας φορά που τον άκουσε.  O Corelli τον άκουσε να τραγουδά και τον πήρε μαζί του ως μαθητή.  Εκείνος, για να καταφέρει να ανταποκριθεί στα ακριβά δίδακτρα, ξεκίνησε να τραγουδά σε ένα piano-bar.  Eκεί, γνώρισε τη γυναίκα του Enrica και μαζί της έκανε τους δύο γιους του.  Ο Luciano Bettarini ήταν ο δεύτερος δάσκαλός του και έκανε μαθήματα φωνητικής μαζί του, μέχρι το θάνατό του το 1997.
   Από το 1992, αρχίζουν να χτίζονται τα θεμέλια της καριέρας του. Το 1994 κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, με το τραγούδι "Il Mare Calmo De La Sera".  Aπό κει και έπειτα, υπήρξε ραγδαία η αύξηση της φήμης του Andrea Bocelli και οι διακρίσεις του, καλλιτεχνικές και ευρύτερες, αναρίθμητες. 'Έτσι, το 1998 επιλέχθηκε ανάμεσα στους 50 πιο όμορφους ανθρώπους του κόσμου, από το περιοδικό People. Οι συναυλίες, οι περιοδείες και οι ηχογραφήσεις του σημειώνουν τεράστια επιτυχία. Παρόλο που έχει εμφανιστεί σε όλον τον κόσμο, η σχέση του με τη γενέτειρά του παραμένει ιδιαίτερη. Από το 2006 λειτουργεί εκεί το υπαίθριο "Θέατρο της σιωπής", όπου ο Bocelli κατέχει τη θέση του επίτιμου προέδρου και εμφανίζεται για μία μόνο βραδιά μέσα στον Ιούλιο, πλαισιωμένος από σπουδαίους καλλιτέχνες.
   Ο Andrea Bocelli είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν ιδέα από όπερα.  Είναι ο τενόρος που χτίζει γέφυρες ανάμεσα στην κλασική και τη σύγχρονη μουσική.  Σε μία συνέντευξή του αναφέρει πως, η φιλοδοξία του από παιδί ήταν, να μπορέσει κάποια μέρα να ηχογραφήσει ολόκληρες όπερες και πως, αφού κατάφερε τελικά να το κάνει πραγματικότητα, έπρεπε να δοκιμαστεί και στην ίδια τη σκηνή του θεάτρου.  Γιατί, τι αξιοπιστία θα μπορούσε να έχει ένας ερμηνευτής αν περιοριζόταν στην ηχογράφηση των λυρικών έργων?
   Ο Andrea Bocelli είναι σπουδαίος καλλιτέχνης αλλά και σπουδαίος άνθρωπος.  Αν και η καριέρα του εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ο ίδιος προτιμά να ζει με απλότητα και ταπεινότητα.  Όπως έχει πει, έχει εισπράξει από μικρός αγάπη και στοργή σε αφθονία.  Από εκεί πηγάζει η ευτυχία του, οπότε νιώθει πως χρωστάει στη ζωή και προσπαθεί να το ανταποδώσει με όλες του τις δυνάμεις.  Πολλές φιλανθρωπικές συναυλίες έχουν την υπογραφή του Andrea Bocelli, στα πλαίσια των οποίων συμπεριλήφθηκε και δύο φορές η χώρα μας.  Στο Ηρώδειο το 2003 και στο Καλλιμάρμαρο το 2008.  Τον περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά και τιμή να μας επισκεφτεί για τρίτη φορά, στις 7 Σεπτεμβρίου, για να δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, με την ιδιότητά του ως πρέσβη καλής θελήσεως του Ιδρύματος Δράσης κατά του Καρκίνου του Μαστού.

http://www.andreabocelli.com/