Dance Latin - Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Αρχική σελίδα >> Μόνιμες Στήλες >> Φυσικοθεραπεία >> Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα 

KartaKyriakaki.jpg

 

 Ο χορός είναι μια δραστηριότητα που συνεχώς εξελίσσεται και περιλαμβάνει διάφορα είδη. Ένα από τα νεοεισαχθέντα είδη χορού στην χώρα μας είναι και το Pole Dancing. Το εν λόγω είδος χορού βασίζεται στην μϋική δύναμη τόσο των άνω όσο και των κάτω άκρων προκειμένου ο αθλητής – χορευτής να αναρριχηθεί στον στύλο, να διατηρήσει την ισορροπία του σε αυτόν, καθώς και να μπορέσει να εκτελέσει πιστά την χορογραφία. Δεν θα ήταν, λοιπόν, διόλου απίθανο να συναντήσει ο επαγγελματίας υγείας σε έναν αθλητή που ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος χορού κάποιο σύνδρομο – όπως το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (το οποίο θα αναλυθεί παρακάτω) – που οφείλεται στην πίεση ενός νεύρου.

Γενικά  

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις που καλούνται οι επαγγελματίες υγείας (γιατροί & φυσικοθεραπευτές) να θεραπεύσουν είτε χειρουργικά είτε συντηρητικά. Μόλις το 1854 περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον Sir James Paget, ενώ 100 χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη χειρουργική αντιμετώπιση αυτού από τον Lames Learmoth.

 

SyndromoKrpiaiouSwlina1.jpg

 

Ορισμός

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα είναι μία επώδυνη και σταδιακά αυξανόμενη κατάσταση στο χέρι, όπου προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. Αρκετοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν το εν λόγω Σύνδρομο και ως «ασθένεια του υπολογιστή» καθώς πλήττει κυρίως όσους χρησιμοποιούν για αρκετές ώρες το πληκτρολόγιο καταπονώντας τον καρπό τους.

Ανατομικά Στοιχεία

Στη βάση της παλάμης υπάρχει ένα ιδιαίτερα κλειστό κανάλι που περιέχει εννέα (9) τένοντες και το μέσο νεύρο, το οποίο έχει διάμετρο όσο ο ανθρώπινος αντίχειρας.Το μέσο νεύρο ευθύνεται για την αισθητικότητα του αντίχειρα, του δείκτη, του μεσαίου και του τέταρτου δακτύλου. Η πίεση αυτού λόγω φλεγμονής και πρηξίματος ενδέχεται να προκαλέσει πόνο και μούδιασμα στο άκρο.

 

SyndromoKrpiaiouSwlina2.jpg

 

Ευπαθείς Ομάδες

Το Σύνδρομο εμφανίζεται εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κινήσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μερικές από αυτές είναι:

- Ξυλουργοί
- Μουσικοί
- Χρήστες πληκτρολογίου
- Μηχανικοί
- Κηπουροί
- Εργαζόμενοι σε γραμμές συναρμολόγησης
- Συσκευαστές κρεάτων
- Ράπτες
- κ.α.

Δεν θα ήταν απίθανο να κάνει την εμφάνισή του σε αθλητές – χορευτές που χρησιμοποιούν έντονα τα χέρια τους, όπως λόγου χάρη σε όσους ασχολούνται με το Pole Dancing.

 

SyndromoKrpiaiouSwlina3.jpg

 

Αίτια – Προδιαθεσικοί παράγοντες

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού, όπως:

- Παλαιά κατάγματα με μη επαρκή αποκατάσταση
- Αρθρική δυσκαμψία
- Μυική αδυναμία καμπτήρων των δακτύλων
- Ακατάλληλη ή υπερβολική δραστηριότητα
- Λάθος θέση / στάση σώματος
- Όγκοι
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Διαβήτης
- Υποθυρεοειδισμός
- Αλκοολισμός
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Εγκυμοσύνη

Στάδια Συνδρόμου

Η συμπτωματολογία του Συνδρόμου διακρίνεται σε τρεις (3) βαθμίδες:
1. Ελάχιστο μυρμήγκιασμα και μούδιασμα, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Υποχωρεί με την ανάπαυση. Δεν υπάρχει τραυματισμός του νεύρου.
2. Ένταση των συμπτωμάτων. Αυξημένη πίεση πάνω στο νεύρο.
3. Σημαντική πίεση στο νεύρο. Επιδείνωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα του πόνου με πιθανή μείωση της ικανότητας σύλληψης αντικειμένων με το χέρι. Μυική ατροφία.

Σημεία & Συμπτώματα

Όπως σε κάθε πάθηση, έτσι και σε αυτή παρατηρείται σταδιακή εξέλιξη της συμπτωματολογίας.Τα συμπτώματα είναι:

1. Πόνος, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα στο άκρο με αντανάκλαση στον βραχίονα, ακόμα και στον ώμο. Ο πόνος και τα μουδιάσματα επιδεινώνονται τις νυχτερινές ώρες. Ο ασθενής συχνά ξυπνά εξαιτίας έντονης ενόχλησης.
2. Αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στον αντίχειρα, τον δείκτη και το μέσο δάκτυλο.
3 .Μείωση μυικής δύναμης στο χέρι. Έτσι, οι ασθενείς δυσκολεύονται να πιάσουν μικρά αντικείμενα, να σχηματίσουν γροθιά ή να πραγματοποιούν άλλες εργασίες με το πάσχον μέλος.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν οποιαδήποτε στιγμή. Οι λεπτές κινήσεις και οι δεξιότητες πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη δυσκολία. (λ.χ. κούμπωμα πουκάμισου)

Διάγνωση Συνδρόμου

Μία σειρά εξετάσεων θα οδηγήσουν στη διάγνωση του Συνδρόμου από τον ορθοπαιδικό με σκοπό να παραπεμφθεί ο ασθενής στον φυσικοθεραπευτή. Ο θεράποντας υποβάλλει τον θεραπευόμενο σε ΗΜΓ (Ηλεκτρομυογράφημα), ΗΝΓ (Ηλεκτρονευρογράφημα), α/α (ακτινογραφία), δοκιμασίες αισθητικότητας, καθώς και μία σειρά από TEST (όπως για παράδειγμα το Phallen, Tinnel, Durcan, κλπ.)

Πρόληψη

1 .Βελτίωση της στάσης και της τεχνικής, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας καταπονούν τον καρπό τους.
2 .Τακτικά διαλείμματα και αλλαγές θέσης.
3. Διατατικές ασκήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
4. Ενδυνάμωση του μυικού συστήματος του καρπού.
5. Βελτίωση της εργονομίας κατά τη διάρκεια της εργασίας

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Πέραν από την προληπτική φυσικοθεραπεία, ο φυσικοθεραπευτής καλείται να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του μέλους μετεγχειρητικά. Στόχος του είναι να:

- Αποκτήσει πλήρες εύρος κίνησης του πάσχοντος καρπού και των δακτύλων
- Ισχυροποιήσει τους μύες της πάσχουσας άρθρωσης, των δακτύλων, καθώς και του αντιβραχίου
- Εκπαιδεύσει τα δάκτυλα σε λεπτές κινήσεις

Έτσι, λοιπόν, τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι τα εξής:

- Μαγνητοθεραπεία
- Θερμοθεραπεία – Κρυοθεραπεία
- Υδροθεραπεία
- Κινησιοθεραπεία – Ε. Τ. Κ. (Ειδικές Τεχνικές Κινητοποίησης)
- Ηλεκτροθεραπεία
- Μάλαξη
- Υπέρηχα κύματα

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα, συνήθως δεν είναι σοβαρό. Με τη θεραπεία, οι ασθενείς ανακάμπτουν χωρίς να έχουν μόνιμες βλάβες στο χέρι ή στον καρπό.

 

Ηλεκτρονική Αρθογραφία – Πηγές

1. www.clickatlife.gr
2. www.physio.gr
3. www.physio-aid.gr
4. www.orthopaedicsinfo.com
5. www.medlook.net.cy